Nagyvilág koronavírus

Kivégzik a kolumbiai drogkartellek azokat, akik megszegik a karantént

Saját karanténszabályokat vezettek be Kolumbia egyes részein a drogkartellek, és keményen be is tartják őket. Akik nem engedelmeskednek, azokat egyszerűen kivégzik – figyelmeztet a Human Rights Watch nevű, nemzetközi jogvédő szervezet.

A koronavírus-járvány elterjedése óta legalább nyolc embert öltek meg fegyveres csoportok, Kolumbia konfliktusok sújtotta területein – írja a Guardian című brit lap. A gerillák szórólapokon, és a Whatsapp applikáción keresztül tájékoztatják a lakosságot az általuk hozott karanténszabályokról, és arról, hogy ha valakit azon kapnak, hogy megszegi ezeket, szó nélkül kivégzik.

Tumaco kikötővárosában délután öt óra után senki sem léphet az utcára. A kartellek betiltották a halászatot, és az utcai árusítást is, amivel rengeteg ember megélhetését lehetetlenítették el. Az ország egyes területein a fegyveresek senkit sem engednek ki az otthonából, még akkor sem, ha beteget vinnének orvoshoz.

Cauca és Guaviare tartományokban felgyújtották azoknak a motorjait, akik megszegték a kijárási korlátozásokat. Ha valakiről azt gyanítják, hogy megfertőződött koronavírussal, felszólítják, hogy hagyja el a régiót, különben megölik. Az embereknek nincs más választásuk, mint engedelmeskedni, a kormány ugyanis képtelen megvédeni őket.

Edison León Pérez közösségi vezetőt június 8-án ölték meg a szélsőjobboldali paramilitáris csoportokhoz kötődő La Mafia drogkartell fegyveresei, miután Pérez felszólította a helyi hatóságokat, hogy lépjenek fel a saját karanténszabályokat bevezető bűnözők ellen.

Az 50 milliós Kolumbiát, a többi dél-amerikai országhoz hasonlóan komolyan sújtja a koronavírus-járvány. Az első megbetegedést március 6-án regisztrálták az országban, azóta közel 160 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és több mint 5600 ember halt meg Covid-19 betegségben. A fertőzések száma átlagosan 5 ezerrel emelkedik naponta.

Bár az országban 2016-ban hivatalosan véget ért az 1964 óta vívott véres polgárháború, egyes fegyveres szervezetek még nem szüntették be a harcot. Ezek a csoportok nagyrészt kokaintermelésből és –kereskedelemből tartják fenn magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik