Nagyvilág

Dél-koreai ügyészek vizsgálatot indítottak Kim Dzsongun húga ellen

Dél-koreai ügyészek vizsgálatot indítottak Kim Jodzsong, illetve Pak Dzsongcson, az észak-koreai hadsereg vezetője ellen, hogy kiderítsék, milyen szerepük volt a keszongi Korea-közi összekötő iroda júniusi felrobbantásában.

A Bloomberg beszámolója szerint a gesztus szimbolikus, hiszen Kim Dzsongun húgának felelősségre vonása lehetetlen, de mivel ilyen még nem történt, ezért figyelemre méltó, főleg, hogy tovább fokozhatja a két Korea között meglévő feszültséget.

Az irodát a két ország Dél-Korea 15 millió dolláros anyagi hozzájárulásával építette fel azért, hogy elősegítsék a párbeszédet és az együttműködést a két ország között. Idén januárban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették az iroda tevékenységét, majd júniusban Észak-Korea ellenségnek kiáltotta ki Dél-Koreát, a Kim Dzsongun jobbkezének számító Kim Jodzsong pedig katonai akcióval fenyegetőzött.

Berobbant a világpolitikába Kim Dzsongun húga
Kim Jodzsong egyre nagyobb szerepet vállal az észak-koreai diktatúra irányításában, a katonaság mozgósításával és egy irodaház felrobbantásával azonban most már a Dél-Koreával szembeni, igen törékeny viszonyt fenyegeti.

Kiemelt kép: Korea Summit Press Pool/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik