Nagyvilág koronavírus

Németország hajlandó kompromisszumokra az uniós csúcson

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján, amelynek témája a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap és a közösség új hétéves költségvetése – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási alapot és a hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetést egységesen kell kezelni, egyszerre kell megállapodni mindkét ügyben. Az idő sürget, mert nemcsak megegyezni kell, hanem a tervezhetőség biztosításához ki kell dolgozni a források felhasználásról szóló programokat is.

Egy „nagyon gyors megállapodás a kívánatos”, de nem biztos, hogy ez sikerül a kétnaposra tervezett rendkívüli csúcson, mert a tagországi álláspontok között vannak még eltérések. Azonban a német küldöttség „kompromisszumok bizonyos készletével” utazik Brüsszelbe – mondta a kancellár.

Pedro Sánchez mérföldkőnek nevezte a hét végi tanácskozást, amelyet a tagállami vezetők számos videokonferencia után ismét személyesen folytatnak majd. A spanyol kormányfő ugyancsak gyors megegyezést sürgetett, és szintén jelezte, hogy nem biztos a brüsszeli csúcstalálkozó sikerében. Utalt arra, hogy napokon belül újra össze kell hívni a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanácsot, ha eredménytelenül zárul az értekezlet. Mint mondta, „a júliusnak a megállapodás hónapjának kell lennie”.

A megegyezés elnapolása az „újjáépítés” elhalasztalásával lenne egyenlő, amitől csak tovább mélyülne a járvánnyal járó válság, amely már így is a legsúlyosabb a polgárháború utáni Spanyolország történetében – tette hozzá Pedro Sánchez.

Megszavazták az Airbnb-törvényt és az uniós hitelfelvétel feltételes támogatását
Orbán Viktor ezzel kényszerhelyzetet támaszt az Európai Unióval szemben.

Kiemelt kép: MARKUS SCHREIBER/AP POOL/dpa Picture-Alliance via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik