Nagyvilág

Jeffrey Epstein volt élettársa ártatlannak vallotta magát a bíróságon

Ghislaine Maxwell, a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolt és öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein egykori barátnője és segítőtársa kedden ártatlannak mondta magát a bíróságon kiskorú lányok szexuális visszaélésekre történt toborzásában – írja az MTI.

Az 58 éves, július elején New Hampshire egyik városkájában letartóztatott Maxwell (a néhai sajtómágnás, Robert Maxwell lánya) nem személyesen jelent meg a manhattani bíróság meghallgatásán, hanem videokonferencia keretében válaszolt a kérdésekre.

A vád szerint nemcsak toborozta a kiskorú lányokat Epstein számára, hanem „felkészítette őket” a szexuális visszaélésekre, gyakran jelen volt és egyes esetekben maga is részt vett az erőszakban. Az ügyészi dokumentum szerint hamis tanúvallomást is tett ez ügyben, még 2016-ban, amikor Epstein ellen polgári peres eljárást indított néhány egykori áldozata.

Ha elég gazdag vagy, még a pedofíliát is megúszhatod – egy ideig
Jeffrey Epstein, a milliárdos és gyerekmolesztáló történetét a Netflix négyrészes dokumentumsorozatban dolgozta fel.

A bírósági dokumentumok tanúsága szerint Maxwell ügyvédjei azzal érveltek ügyfelük mellett, hogy Epstein halála után „a média hamisan próbálkozott azzal, hogy Epsteint vele helyettesítse”. Azt állították, hogy Ghislaine Maxwell már hosszú évek óta nem is állt kapcsolatban Jeffrey Epsteinnel.

Az ügyvédek ötmillió dolláros óvadékot ajánlottak fel védencük nevében a szabadlábon történő védekezésért és az előzetes börtön helyett a házi őrizetért. Az ügyészség írásbeli érvelése szerint nagy a kockázata, hogy Maxwell az esetleges szabadlábra helyezése után gyorsan elhagyná az Egyesült Államokat.

Alison Nathan bíró egyetértett az ügyészséggel és kedden elutasította az óvadékra vonatkozó kérelmet. Egyúttal 2021. július 12-re tűzte ki Maxwell tárgyalásának első napját.

Ghislaine Maxwellt ugyanabban a szuperbiztos manhattani börtönben őrzik, ahol korábban Jeffrey Epstein várt a tárgyalására. Amerikai sajtóhírek szerint a börtönhatóságok aggódnak a nő testi épségéért, ezért elvették tőle a lepedőket, és papírból készült ruházatot kapott.

Kiemelt kép: Handout, Laura Cavanaugh/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/New York State Sex Offender Registry/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik