Nagyvilág

Ellenséges partraszállás elhárítását gyakorolja Tajvan

A védelmi minisztérium közös haderőnemi műveleti parancsnokságának közleménye szerint a szárazföldi, a légi és haditengerészeti erők egy ellenséges partraszállási kísérlet elhárítását gyakorolják Csiannang kerületben.

Tajvan és a szárazföldi Kína viszonya megromlott az utóbbi időkben, egyebek között a Hongkongban nemzetközi tiltakozás ellenére bevezetett új nemzetbiztonsági törvény miatt. A feszültség jele az is, hogy kínai harci repülőgépek több ízben is behatoltak Tajvan légterébe.

A gyakorlatba bevont haditengerészeti erők torpedókat is kipróbálnak, 2007 óta most először. Az egyik, Hollandiában gyártott harci tengeralattjáróról ilyen, Németországból származó nehézfegyvert fognak bevetni egy mozdulatlan fregatt ellen.

A gyakorlat része F-16-os harci repülőgépek, valamint P-3C Orion típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépek átirányítása nyugati parti támaszponjaikról a keleti partvidékre.

Egy másik helyszínen biológiai és vegyi fegyverekkel elkövetett támadás elhárítását és következményeinek felszámolását gyakorolják különleges alakulatok. A CNA tajvani hírügynökség jelentése szerint mozgósítanak katonai rendőri alakulatokat és partvédelmi erőket is.

A hadgyakorlatot megtekinti Caj Jing-ven tajvani államfő.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik