Nagyvilág

Kim Dzsong Un nem kér Trumpból

Az észak-koreai vezető húga szerint nem valószínű egy újabb csúcstalálkozó megtartása az Egyesült Államok és Észak-Korea között, mert a jelenlegi helyzetben az csupán Washington számára lenne hasznos, Phenjannak ugyanakkor nem áll szándékában fenyegetni az Egyesült Államokat – írta egy pénteki jelentésében az észak-koreai állami hírügynökség.

A KCNA anyagában kiemelte, Kim Jo Dzsong úgy vélekedett bátyja Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozójára nem feltétlenül ebben az évben kerülne sor, de sohasem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, nagyon bizakodó azzal kapcsolatban, hogy új párbeszéd indulhat Észak-Koreával, egyben nyitva hagyta egy újabb csúcstalálkozó lehetőségét a két ország vezetői között.

Észak-Korea legutóbbi megnyilatkozásaiban elutasította az újabb tárgyalások gondolatát, Kim Jo Dzsong meg is ismételte ennek okait, amelyek szerint az Egyesült Államok ellenséges és önérdekű politikát folytat országa ellen. Azt is felrótta Washingtonnak, hogy fenntartja a büntetőszankciókat az országgal szemben.

„Mi nem azt mondjuk, hogy sohasem fogjuk atommentessé tenni országunkat, de világossá tettük, hogy jelenleg nem tehetjük meg” – hangsúlyozta. Az észak-koreai vezető húga a korábbi phenjani kijelentésekhez képest lágyabb hangnemben fejtette ki véleményét. Még azt is mondta, „országának nincs szándékában fenyegetni az Egyesült Államokat. Amíg ők (az amerikaiak) nem bántanak minket, minden úgy marad, ahogy van” – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI/AP/KCNA/KNS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik