Nagyvilág koronavírus

Újra megdőlt a napi fertőzésrekord Romániában és Bulgáriában is

Romániában ismét megdőlt a napi esetszám rekordja csütörtökön: az utóbbi 24 óra alatt 614 új koronavírus-fertőzöttek azonosítottak – írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy az országban először haladta meg a hatszázat a diagnosztizált fertőzések napi ritmusa.

Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot.

A járvány június elején kezdett ismét erőre kapni Romániában, miután – a rendkívüli állapot feloldása és a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán – lépcsőzetesen lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat. A hatóságok egyelőre nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de elhalasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek július elsejétől várt megnyitását.

Eközben Bulgáriában ismét szigorítanak a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedéseken: bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a beltéri diszkókat, nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben maximálják az összejövetelek létszámát. A szigorítás oka az, hogy vészesen emelkedni kezdett ismét a fertőzések száma, miután a balkáni országban pár hete feloldották a legtöbb, járványt fékező intézkedést. Csütörtökre egy nap alatt újabb 240 bizonyított fertőzést jegyeztek fel, ami rekord, és a – miniszter szavai szerint – a következő napokban is hasonló számra kell számítani. Előzőleg szintén rekordot jegyeztek fel: keddről szerdára 188 koronavírus-fertőzést regisztráltak.

Kiemelt kép: Étterem terasza a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik