Nagyvilág koronavírus

A 45 milliós Spanyolországban, két és fél millióan kaphatták el eddig a koronavírust

Spanyolországban csaknem két és fél millióan, a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben – erre a megállapításra jutott az az országos reprezentatív kutatás, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Madridban.

MTI szerint a spanyol egészségügyi minisztérium, a statisztikai hivatal (INE) és a III. Károly egészségügyi kutatóintézet közös, április végén kezdődött, három szakaszból álló vizsgálatában több mint 68 ezren, a kiválasztottak 77 százaléka vett részt.

Nagyon nehéz elérni a közösségi immunitást, nagyon messze vagyunk ettől egy olyan országban is, mint Spanyolország, amelyet ennyire sújtott a járvány

– hangsúlyozta Marina Pollán, a nemzeti járványügyi központ (CNE) igazgatója.

A dél-európai országban több mint 250 ezer embernél igazolták a fertőzést az elmúlt hónapokban, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

Spanyolországban több mint három hónap után június 21-én oldották fel az állampolgárok szabad mozgását korlátozó szükségállapotot, és nyitották meg a határokat, elsőként az Európai Unió tagállamaiból érkezők előtt. A maszkviselés továbbra is kötelező minden zárt nyilvános helyen, továbbá közterületen is akkor, ha nem lehet betartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Kiemelt kép: Kerékpáros rendőrök figyelik a tengerparton pihenő embereket egy tengerparti strandon a dél-spanyolorszégi Málagában 2020. június 6-án. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének köszönhetően az emberek már kimehetnek a strandokra, de továbbra is kötelező a távolságtartási szabályok betartása. MTI/EPA/EFE/DANIEL PEREZ

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik