Nagyvilág koronavírus

A rendőr megvádolta, hogy hamis kézfertőtlenítőt árul a koronavírus alatt, aztán le is lőtte

Zavargások törtek ki Kenya nyugati részének egyik településén, miután egy rendőr azzal vádolt meg egy kereskedőt, hogy hamisított kézfertőtlenítőket árul, majd a vita hevében lelőtte – jelentették helyi rendőrségi források.

Az utcára vonult emberek felgyújtották a rendőrőrsöt, és több autót megrongáltak Rioma településén, Kisii megyében. A zavargásokban 5 rendőr megsebesült.

Június végén az Ugandával határos Rift völgyben hasonló zavargások törtek ki, miután egy rendőr lelőtt egy motorost, aki nem hordott szájmaszkot.

Emberi jogi szervezetek többször élesen bírálták az afrikai ország rendőrségét a koronavírus-járvány miatt bevezetett tilalmak megszegői elleni fellépésük miatt, és azzal is megvádolták őket, hogy sok esetben kenőpénzt fogadnak el. E szervezetek szerint az elmúlt 3 hónapban 22 embert, köztük egy 13 éves fiút öltek meg rendőrök a járványügyi korlátozások áthágása miatt.

Eközben Uhuru Kenyatta kenyai elnök hétfőn megszüntette a fővárosra, Nairobira, illetve Mombasára, valamint Mandera megyére vonatkozó utazási korlátozást. Leszögezte mindazonáltal, hogy az éjszakai kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, és arra figyelmeztetett, hogy ha romlik a helyzet, karantént rendelhetnek el.

Kiemelt kép: A kenyai Sonko mentőalakulat tagja köztéri fertőtlenítést végez Nairobiban 2020- április 16-án, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/Daniel Irungu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik