Nagyvilág

A jobboldal nyerhette a horvát választást

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.

Az MTI tudósítása szerint az exit poll-adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra. A húszezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban.

A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal. További 8-8 mandátuma van a Híd Függetlenek Listája (Most) és a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetségének, valamint három mandátumot szerzett még a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége.

Kiemelt kép: Denis Lovrovic / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik