Nagyvilág koronavírus

Fertőzési versenyeket rendeznek egy amerikai egyetemen

Koronavírus-fertőzési versenyeket rendeznek kollégiumi diákok az Egyesült Államok egy városában, ráadásul nevezési díjat is szednek – adta hírül pénteken az AP amerikai hírügynökség helyi illetékesek beszámolója alapján.

A vírusvirtus az alabamai Tuscaloosában dívik: a szervezők meghívnak bizonyítottan fertőzötteket az összejövetelekre, a versenyzők pedig leteszik a nevezési összeget, amely annak üti a markát, aki a leghamarabb megfertőződik.

A város tanácsnoka, Sonya McKinstry „eszementnek” minősítette vírusviadalokat, a helyi tűzoltóparancsnok pedig, aki beosztottjaitól szerzett tudomást az összejövetelekről, nem hitte el. Némi ellenőrzés után azonban kiderült, hogy nem alaptalan híresztelésekről van szó, hanem valós történésekről – olvasható az MTI szemléjében.

Egy helyi orvos, Ramesh Peramsetty közölte, hogy már egy hónapja hall a versenyekről. Akkor adott végképp hitelt a híreszteléseknek, amikor a labortesztek ismertetésekor akadtak olyan fiatalok, akik nagyon megörültek annak, hogy fertőzöttek, és akadtak olyanok is, akiket elszomorított, hogy mentes szervezetük a kórokozótól.

Az alabamai egyetem vezetői közleményt adtak ki, amelyben megerősítették, hogy hozzájuk is eljutott az összejövetelek híre, és mindent elkövetnek, hogy a hallgatókat felvilágosítsák azoknak a veszélyeiről. Hozzátették, hogy már indítottak vizsgálatot az ügyben, de egyelőre egyetlen hallgatójukról sem bizonyosodott be, hogy jelen volt a rendezvényeken.

Ismét gyorsul a járvány

Eközben az Egyesült Államok 50 tagállamából már 37-ben nő aggasztóan ismét a koronavírus-fertőzöttek száma, a leghevesebb az emelkedés Floridában, ahol csütörtökre egy nap alatt több mint 10 ezer új esetet jegyeztek fel, ami 24 órás rekord.

Ennyi új, bizonyított fertőzést Európa egyetlen országából sem jelentettek a járvány csúcsidőszakában,

jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Texasban 8 ezerrel nőtt az új esetek száma, és immár George Abbott kormányzó is elrendelte a maszkok kötelező viseletét közterületeken azokban a megyékben, amelyekben legalább húsz fertőzött van. Abbott, aki heves híve volt a texasi gazdaság újraindításának, korábban azt mondta, hogy a tagállam kormánya nem utasíthat senkit maszkviseletre, amivel felülbírálta több megye és önkormányzat maszkparancsát.

Georgiában is napi rekord dőlt meg: 3500 újabb személy került a koronavírusos fertőzöttek listájára. A ragály súlyosbodása miatt több kormányzó fontolóra vette a járvány terjedése elleni intézkedések lazításának leállítását vagy újbóli bevezetését, strandok lezárását, továbbá a július 4-i, a Függetlenség Napját ünneplő tűzijáték elhalasztását.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint a koronavírusnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, több mint 2,7 millió. Ott a legmagasabb a halálos áldozatok száma is, immár megközelíti a 129 ezret.

Kiemelt kép: Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik