Nagyvilág

Majdnem ötmillióval nőtt a foglalkoztatottak száma Amerikában

Az elemzői várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban júniusban, amikor a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések jelentős lazításával párhuzamosan újraindult a gazdaság.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 4 millió 800 ezerrel emelkedett júniusban. Elemzők szerényebb, 3 milliós növekedésre számítottak.

A foglalkoztatottak száma májusban 2 millió 699 ezerrel nőtt, áprilisban 20 millió 687 ezerrel esett, márciusban 1 millió 373 ezerrel csökkent.

A munkanélküliségi ráta 11,1 százalékra mérséklődött júniusban. Szakértők 12,3 százalékra számítottak a májusi 13,3 százalék után.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 0,7 százalékponttal, 61,5 százalékra emelkedett júniusra.

Az átlagos heti munkaidő 34,5 órára csökkent a májusi 34,7 óráról.  Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal csökkentek júniusban a májusi 1 százalékos esést követően.

A friss foglalkoztatottsági adatok azt jelzik, hogy a járvány okozta válság véget ért, de a fellendüléshez vezető út hosszúra nyúlhat.

Az Egyesült Államok gazdaságában megszakítás nélkül 129. hónapja tartott a növekedés fázisa februárban, ami rekord hosszúsági időt jelent. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára. Ennek a járvány egy csapásra véget vetett idén márciusban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik