Nagyvilág

80 ember halt meg a felfordulásban, miután meggyilkoltak egy etiópiai énekest

Figyelmeztető lövésekkel tartotta távol a rendőrség a gyászolók tömegét az etiópiai Ambo városában a Hahalu Hundessza ismert énekes helyi stadionban megtartott gyászszertartásától csütörtökön – számol be az MTI,

A hadsereg mellett a szövetségi és a helyi rendőrség alakulatait mozgósították rendfenntartásra. Szemtanúk szerint a rendőrség a levegőbe adott le lövéseket, hogy így tartsa távol a gyászolókat. A stadionban készült felvételeken látható volt, hogy kevesen voltak az épületben.

Az oromo népcsoporthoz tartozó énekest Addisz-Abeba Gelan Condominiums nevű külvárosában lőtték agyon hétfőn este. A gyilkosság miatt erőszakos tüntetések törtek ki az országban, amelyek legalább nyolcvan ember életét követelték.    

Az énekes özvegye, Szantu Demiszev Diro rövid beszédet tartott, miután a gyászolók koszorúkat helyeztek el. Elmondta: kérni fogja egy emlékmű felállítását azon a helyen, ahol férjét meggyilkolták. Hahalu Hundesszát később egy templomban fogják örök nyugalomra helyezni szülővárosában, Ambóban, amely mintegy száz kilométerre nyugatra található Addisz-Abebától.

Sokan úgy tartották, hogy Hundessza zenéjével a kormányzat által elhanyagolt legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért szállt síkra. Hundessza, aki korábban politikai fogoly volt, a szintén az oromo népcsoporthoz tartozó Abij Ahmed miniszterelnök hatalomra kerüléséhez vezető 2018-as tüntetések idején vált ismertté.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik