Nagyvilág

Mészárlásba torkollt egy etióp énekes meggyilkolása miatt indult tüntetés

Legkevesebb 50 embert öltek meg Etiópiában egy ismert énekes meggyilkolása miatt kitört erőszakos tüntetéseken. A hatóságok szerint a halottak között tüntetők és a biztonsági erők tagjai is vannak.

Az oromo népcsoporthoz tartozó Hahalu Hundessza énekest Addisz-Abeba Gelan Condominiums nevű külvárosában lőtték agyon hétfőn este. A rendőrség megállapította, hogy gyilkosa vagy gyilkosok szándékosan őt vették célba. Hundessza támogatói kedden a biztonsági erőket okolták a történtekért, politikai indítékot sejtve a tett mögött.

Sokan úgy tartották, hogy Hundessza zenéjével a kormányzat által elhanyagolt legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért szállt síkra. Az eset zavargásokba torkolló tüntetéseket váltott ki kedden reggel a fővárosban és Oromia régió több városában. A tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel az utcákon, de tüzet okoztak több üzletben is.

Abij Ahmed miniszterelnök 2018 áprilisában került hatalomra az Oromia és Amhara régiókban zajlott tüntetéshullám nyomán, amely elődje lemondásához vezetett. A reformer kormányfő tavaly annak elismeréseként kapta meg a Nobel-békedíjat, hogy Iszajasz Afeverki eritreai elnökkel véget vetett a húszéves konfliktusnak a két szomszédos ország között. Ugyanakkor országában az etnikai feszültségek és konfliktusok ismét növekedtek.

Hundessza, aki korábban politikai fogoly volt, a 2018-as tüntetések idején vált ismertté. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik