Nagyvilág

Szerbia röhög a 100 százalékos magyar választási sikeren

„Történelminek” és viccesnek is tartják a VMSZ választási eredményét.

Történelmi eredményt ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a szerbiai választásokon. A VMSZ Szabadkától mintegy 550 kilométerre fekvő településen aratott sikerét sokan viccnek tartják, a vajdasági kormányfő ugyanakkor egyszerű tévedésnek nevezte, írta meg a Szabad Magyar Szó. 

Igor Marovic szerint Vranjéban a VMSZ azért lett harmadik, a körzethez tartozó Neradovacban pedig azért szavazott mindenki a magyar pártra, mert összekeverték a listákat. A választók azt az információt kapták, hogy jelöltjük a listán a 4-es.

Csak az volt a gond, hogy a 4-es számú a helyi listán volt, ugyenez a helyen köztársasági szinten a VMSZ szerepelt, így a polgárok tévedésből a másik listán a VMSZ-re szavaztak.

Korábban a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is azzal magyarázta a furcsa eredményt, hogy a Szerb Jobboldal nevű párt 4-es sorszámmal indult a vranjei helyi választásokon. Pásztor Bálint tudatta, „a szerbiai sajtóban megjelent álhírekkel ellentétben” a VMSZ nem kampányolt Dél-Szerbiában. „Sem Vranjeban, sem máshol”.

Egy ország röhög a magyarokra szavazó szerb falun

A VMSZ 100 százalékos sikerére felfigyelt az Euronews is, amely szerint Neradovac hevenyészett fordításban Henyéldét, Naplopó-falvát jelent, az eredményt pedig maguk az emberek viccnek tartják. Egy helyi szerint olyan, mintha ők lennének a legrosszabbak. Nincs vízvezeték, aszfalt, csatornázás, pedig jól gazdálkodnak. Miért ne hinnénk a magyaroknak, Pásztor Istvánnak? Ő legalább semmit sem ígért – viccelődött a neradovaci férfi.

Közben olyan mémek születtek, amelyek szerint a dél-szerbiai sztrádát át kellene nevezni Hungaroringre, a VMSZ sikere után a vranjei önkormányzat néppárti frakciója pedig egyenesen  magyar konzulátus megnyitását javasolta a macedón határhoz közeli településen, ahol egyetlen magyar sem él.

A Szabad Magyar Szó elemzése szerint a VMSZ történelmi sikert ért el a mandátumok száma alapján, de ezt beárnyékolják a választási körülmények: a választási szabályok számára kedvező alakulása, illetve az, hogy az Orbán-kormány hathatós politikai és gazdasági támogatása elképesztően erőssé tette a pozícióit.

A portál összegzése szerint egy szabadnak és tisztességesnek távolról sem mondható, bojkott által övezett választáson sikerült a VMSZ-nek hatalmi pozícióból, különösebb konkurencia nélkül, nemtelen eszközöket is bevetve és hathatós anyaországi támogatással jól szerepelnie.

A VMDK elnöke szerint nem voltak eredményesek a választások a szabálytalanságok miatt. A Pannon RTV idézte Csonka Áront, aki úgy vélte, számos olyan visszaélés történt, ami kimeríti a választási csalás fogalmát. Ennek következménye, hogy több mint helyen ismétlik meg a választásokat.

A Köztársasági Választási Bizottság 117 helyen rendelte el a szavazás megismétlését. Többek között újra az urnákhoz járulhatnak az arra jogosultak Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán, Csantavéren, Topolyán és Kishegyesen is.

Kiemelt kép: Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, országos listavezetője leadja szavazatát Szabadkán  június 21-én.  MTI/Molnár Edvárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik