Nagyvilág

Az egyedülálló szülők is jogosultak önkormányzati bérlakásra Bécsben

Bécsben folyamatosan növekszik a gyermeküket egyedül nevelők száma. Az ő lakhatási igényeikre is gondolt az osztrák főváros, ezért július 1-től az „egyedülálló szülő” kategória is helyet kap a kedvezményes, támogatott bérlakások megigénylésénél – közölték szerdán.

Mint írták, egyre többen vannak az osztrák fővárosban, akik gyermeküket egyedül nevelik. Az egyedülálló szülők száma 2014-ben 68 000 volt, 2018-ra viszont már elérte a 84 000-et. Az egyszülős családok nehezebb anyagi helyzetben vannak, így a lakhatás kérdése is problémássá válhat számukra. Bécs Városa ezért július 1-től beemeli az egyedülálló szülőket is abba a körbe, akik a város által támogatott lakásokra, illetve önkormányzati bérlakásokra pályázhatnak.

Akik bizonyos alapvető kritériumoknak megfelelnek, 17 évesnél idősebbek, osztrák, vagy uniós állampolgársággal rendelkeznek és jövedelmük egy bizonyos szint alatt van, automatikusan jogosultak valamilyen Bécs által támogatott lakhatásra. Akik viszont ezen kívül úgynevezett „alapos indokkal” is alá tudják támasztani lakhatási igényüket, azok már jogosultak a kedvezményesebb önkormányzati bérlakásra is, melyből Bécsben mintegy 220 000 található.

Ilyen alapos indok például, ha 30 év alatt valakinek még nincs saját lakása, esetleg nem bérel, hanem a szüleinél lakik; ha a jelenlegi lakása túl kicsi és a lakók száma ehhez képest túl sok; ha valaki 65 év felett olyan lakásban lakik, ahol nincs lift, vagy ahol nincs fürdőszoba és/vagy wc, illetve ha egy kerekesszékes személy akadálymentesített lakásba költözne. Ez a lista bővült most ki az egyedülálló szülőséggel: olyan személy jogosult a támogatásra, aki nem rendelkezik saját tulajdonú, vagy bérelt lakással, és kiskorú gyermeket nevel.

Kiemelt kép: felújított önkormányzati bérlakások Bécsben. Fotó: PID/Christian Fürthner

Ajánlott videó

Olvasói sztorik