Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: egy angol nagyvárosban újra bezárnak iskolák, üzletek

Ismét szigorítják keddtől az elmúlt hetekben már lazított járványellenes intézkedéseket a közép-angliai Leicesterben, ahol így elhalasztják az országosan szombattól esedékes további enyhítéseket is, miután az utóbbi időszakban megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma a városban.

A 330 ezer lakosú városban a kormány rendelete alapján kedden ismét bezárnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, amelyek Angliában június 15-én nyithattak ki. Emellett csütörtökön bezárnak a néhány hete országszerte részlegesen megnyitott iskolák, és szombattól – ellentétben az ország többi részével – nem nyithatnak ki a helyi éttermek, a pubok, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok és a fodrászatok.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedést hétfőn este a londoni alsóházban, hogy az elmúlt egy hétben Nagy-Britanniában azonosított új koronavírus-fertőzöttek 10 százalékát Leicesterben szűrték ki.

A kormány azt javasolja, hogy a város lakói maradjanak otthon, amennyire csak lehetséges, s kéri azt is, hogy a legszükségesebb eseteket kivéve senki ne utazzon más országrészekből Leicesterbe, onnan máshová, illetve a városon belül. A kormány két héten belül megvizsgálja, hogy lehetséges-e a városra külön elrendelt szigorítások enyhítése.

Leicesterben a múlt kedden zárult két hétben 866 új fertőzöttet mutattak ki. Ez azt jelenti, hogy a városban addig kiszűrt 2987 koronavírus-fertőzés 29 százaléka a vizsgált időszakban történt.

Boris Johnson miniszterelnök úgy fogalmazott: a brit kormányt aggasztják a fertőzöttek számának leicesteri megugrásáról érkező hírek, amelyek azt mutatják, hogy Nagy-Britannia még nem tudhatja teljesen maga mögött a járványt. Hozzátette, már többször bebizonyosodott, hogy a helyi kiterjedésű korlátozó intézkedések alkalmasak a fertőzés terjedésének megfékezésére, és szükség esetén ezt a módszert kell alkalmazni Leicesterben is.

Nagy-Britannia többi térségében ugyanakkor folyamatosan javul a járványhelyzet. Az egészségügyi tárca friss adatai szerint az előző 24 órában 25 koronavírusos beteg haláláról és 815 új fertőzöttről számoltak be az egészségügyi hatóságok. Mindkét adat a járvány kezdete óta mért eddigi mélypontok közelében jár.

A Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején voltak olyan napok, amikor ezernél több halálesetet és hatezernél több új fertőzöttet regisztráltak. A nagy-britanniai koronavírus-járványnak eddig 43 575 halálos áldozata van, a szűrővizsgálattal bizonyított fertőzöttek száma közelít a 312 ezerhez.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik