Nagyvilág

László Imre összekeverte Mandelát Mengelével

Kellemetlen nyelvbotlást követett el László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a Heti TV Pirkadat című műsorában: összekeverte a faji megkülönböztetés ellen küzdő egykori Nobel-békedíjas dél-afrikai elnököt, Nelson Mandelát és Josef Mengelét, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosát – vette észre a Hír Tv.

A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy a kerületben vita robbant ki arról, nevezzenek-e el parkot Mandeláról. Ezt Tarlós István javasolta, majd visszavonta a kezdeményezést, amit Karácsony Gergely főpolgármester terjesztett be ismét. A képviselő-testület ülésén a fideszes Junghausz Rajmund vitatott személyiségnek nevezte a dél-afrikai politikust, és azt mondta, terrorcselekményeket követett el. Novák Előd (Mi Hazánk) szerint „Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista” volt, a benyújtott javaslat pedig rasszista provokáció.

László Imre ebben a vitában bocsátkozott bele az alábbi fejtegetésbe:

’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.

Később a polgármester bocsánatot kért szavaiért, azt hangsúlyozva, zsidó családból származik, a nagyszülei is odavesztek Auschwitzban, senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegette, mindössze arra hozta fel őt példaként, hogy minden történelmi személyiség munkásságát csak egészében lehet nézni. Elismerte ugyanakkor, hogy nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésével ellentétesen fogalmazott. (Hitlert egyébként 1938-ban választotta az év emberének az amerikai lap, de nem kitüntetésként: a magazin annak adja a címet, aki akár jó, akár rossz értelemben a legnagyobb hatással volt a világra az adott évben, a náci Németország pedig addigra túl volt a zsidótörvényeken, a kristályéjszakán és az ellenzéki szervezetek betiltásán is.)

A Heti TV hétfői műsorában László Imre arról beszélt: a közterület-átnevezési vita eredetileg „arról szólt, Mengeléről lehet-e elnevezni utcát vagy teret”, mire a műsorvezető figyelmeztette, hogy egészen más valakiről volt szó. László Imre ezután helyesbített Mandelára, és elnézést kért a nyelvbotlásért, amit a két hasonló név okozott.

A XI. kerületi képviselő-testület egyébként leszavazta, hogy egy eddig névtelen közterületet Mandela parknak nevezzenek el, a döntés után Novák Előd köszönetet mondott László Imrének és „merész érvelésének”. A szavazáson 10 igen és 8 mellett nem voks mellett hárman tartózkodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik