Nagyvilág koronavírus

Sokkal nagyobb lehetett a gazdasági zuhanás Magyarországon, mint eddig gondolták

Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a JP Morgan friss elemzése szerint – írja a portfolio.hu. Az ipari termelés az egész térségben a leggyengébb volt áprilisban, összeesett az export, a fogyasztói bizalom zuhant, azonban a kiskereskedelem és az építőipar valamivel kisebb visszaeséssel megúszta.

A legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban – írja az egész felzárkózó térséggel (EMEA – Európa, Közel-Kelet, Afrika) foglalkozó elemzésében a JP Morgan.

A járműgyártás zuhanása magyarázza a közép-kelet-európai régió gyenge márciusi és áprilisi ipari teljesítményét a JP Morgan szerint, a legnagyobb a cseh, a magyar és a román kitettség. Azonban Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

A legtöbb országban nagymértékben visszaesett az export is. A JP Morgan azonban arra számít, hogy ahogy az iparban, itt is kedvezőbb számokat látunk majd a következő hónapokban.

A kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy kevésbé szigorú korlátozásokat kellett csak bevezetni más országokhoz képest.

A fogyasztói bizalom szinte minden országban nagyon jelentősen csökkent, a JP Morgan gyűjtése alapján ebben a tekintetben is

Magyarország volt a legnagyobb esést elszenvedő ország a koronavírus-járvány időszakában.

A JP Morgan szerint idén 6,3%-kal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik