Nagyvilág koronavírus

Megrohamozták a strandolók a brit tengerpartot

Hatósági intézkedést igénylő komoly incidensnek minősítette csütörtökön a délnyugat-angliai Bournemouth városának tanácsa a tengerpartra látogató turisták özönét.

A térség alsóházi képviselője, Tobias Ellwood félmilliósra becsülte a Dorset megyében lévő, 180 ezer lakosú város tengerpartját ellepő tömeget és közölte: felkérte a rendőrségi ügyekért felelős belügyi államtitkárt rendőri alakulatok kivezénylésére, ha Dorset vezetése ezt szükségesnek tartja.

Nagy-Britanniában ezekben a napokban 31-34 fokos kánikula van, és rengetegen keltek útra a dél-angliai tengerpartok felé, amelyek a legkedveltebb hazai turistaközpontok közé tatoznak a nyári időszakban.

Mindazonáltal továbbra is érvényben vannak a koronavírus-járvány megfékezését célzó rendelkezések, köztük az, amelynek alapján a nem egy háztartásban lakóknak szabadtéren is legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

Bournemouth és más déli üdülőhelyek tengerpartjain azonban a csütörtöki helyszíni felvételek tanúsága szerint ezt gyakorlatilag senki nem tartja be, a partokat teljesen ellepték a turisták tízezrei.

Bournemouth tanácsának elnöke, Vikki Slade csütörtöki nyilatkozatában megdöbbentőnek és felelőtlennek nevezte a tengerpartra özönlő tömeg viselkedését és közölte: a tanácsnak nem maradt más lehetősége, mint a komoly incidens kihirdetése.

Az angol jogrendszerben a komoly incidens (major incident) hatósági deklarálása lehetőséget teremt a sürgősségi szolgálatok beavatkozására olyan esetekben is, amikor rendbontás vagy szándékos károkozás nem történt, de fennáll a kockázata, hogy az adott fejlemény veszélyhelyzet kialakulásához vezethet.

Tobias Ellwood csütörtökön közölte, hogy a helyi hatóságok tömegoszlatási utasításokat adtak ki. Ennek azonban a helyszíni beszámolók szerint csütörtök délután sem volt sok látszata.

Kiemelt kép: MTI/AP/PA/Andrew Matthews

Ajánlott videó

Olvasói sztorik