Nagyvilág

Kipróbálták a 600 km/órás sebességgel száguldó szupervonatot

A Sanghaj Egyetemen befejezték a prototípus tesztelését, és már az első próbaútját is sikeresen megtartották annak a vonatnak, amely a repülőgépek mellett a világ leggyorsabb tömegközlekedése eszköze lesz a forgalomba állítása után.

Az úgynevezett maglev technológiával közlekedő vonat egy mágneses pályán lebeg, kerekei nincsenek, így súrlódás sincs, a járművet a mágneses mező hajtja előre.

Maglev vasutak már ma is léteznek, a kínai Sanghaj Maglev 431 km/órára képes, ezt a rekordot adta át a múltnak 2016-ban a japános 585 km/órás csúcssebességű modellje, igaz, utóbbi egyelőre nem állt forgalomba.

A China Railway Rolling Stock Corporation új fejlesztése azonban ennél is gyorsabb lesz, olyannyira hogy mindössze 49 perc alatt lehetne eljutni vele Londonból Párizsba.

Fotó: AFP

A szupervonatban a szakértők a repülés alternatíváját is látják, mert bár egy repülő utazási sebességi sebessége körülbelül 900 km/óra, mindennel együtt mégis négy és fél óra repülővel eljutni Pekingből Sanghajba, míg az új vonattal számítások szerint legalább egy órával rövidebb lenne az út. A vonat gyártása jövőre kezdődhet.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik