Nagyvilág koronavírus

Kijózanító pofont adott a világnak a pekingi második hullám, de sikerült megfékezni

Van egy jó és egy rossz hírünk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A rossz az, hogy a vírus köztünk él, és amint azt Peking példája mutatja, bárhol, bármikor kialakulhat egy második hullám. A jó az, hogy a kínai fővárosban ismét bebizonyították, gyors és határozott fellépéssel néhány hét alatt meg lehet akadályozni a fertőzés terjedését.

Bár a vírus a tízmilliós Vuhanból indult útjára, Kínában a világ többi részéhez viszonyítva szinte hibátlanul sikerült ellaposítani a járványgörbét, a gazdaság fokozatosan újraindulhatott, az emberek szabadon mozoghattak, a kormány pedig győzelmet hirdetett a vírus felett.

Június 9-én a hatóságok bejelentették, hogy az utolsó aktív fertőzött is negatívan távozhatott egy pekingi kórházból. Másnap egy 52 éves férfi elbiciklizett az orvosához, mert rosszul érezte magát. Letesztelték koronavírusra, és pozitív lett.

Peking a járvány első hullámában az egyik legbiztonságosabb nagyvárosnak számított Kínában. 56 nap telt el úgy, hogy egyetlen lokálisan fertőzött esetet sem diagnosztizáltak, de az idilli helyzet egyik pillanatról a másikra odalett.

Új stratégia

Pekingben hónapok óta dolgoztak azon, hogy helyreállítsák a régi életet, aztán szinte egyetlen éjszaka alatt visszautaztak az időben februárig.

A június 10-én azonosított fertőzés a 157 futballpályányi méretű Hszinfadi nevű nagybani piachoz volt köthető, amely a 21 milliós város közel 80 százalékának zöldség- és gyümölcsellátását biztosítja. Naponta 15 ezer ember és 3 ezer kamion fordul meg itt. Nem nehéz kitalálni, hogy egy megfékezhetetlen második hullám gócpontja lehetett volna, mivel összeköttetésben áll a legtöbb étteremmel, bárral és szupermarkettel városszerte. A sofőrök és a vendégek pedig komoly szerepet töltenek be a járvány felgyorsításában.

Ahogy arról már írtunk, az első hullámhoz képest a másodiknál a kormányoknak van egy jelentős előnyük: a felkészülési idő. A kínai rezsim ezzel a látottak alapján élt is, ugyanakkor egy meglehetősen rizikós stratégiát választott.

Kína úgy akart határozott döntéseket hozni a járvány visszaszorításáért, hogy közben az élet ne álljon meg. Még egy teljes kijárási tilalom katasztrofális hatással lett volna a pekingi gazdaságra, ahogy persze egy kontrollálatlan járvány is. Aztán ott van a pszichológiai tényező is: az emberek egyszer elfogadják, hogy nem mehetnek sehova, de másodszor vagy harmadszor már nem biztos. Ezért a köztes megoldás mellett döntöttek: ahelyett, hogy az egész várost karantén alá helyezték volna, koncentrált intézkedéseket hoztak.

Napokon belül bezáratták az iskolákat és a piacokat. Aki a Hszinfadi piacon járt május 30. után, köteles volt koronavírus-tesztet végeztetni magán. A repülőjáratok felét törölték, a vonatközlekedés gyakorlatilag leállt, a tömegközlekedést korlátozták. Több negyedet közepes és magas kockázatúnak soroltak be a járvány szempontjából, a magas kockázatú területek elhagyását megtiltották.

Fotó: Nicolas Asfouri /AFP

Mindeközben viszont a város többi részén az éttermek, a fodrászatok, az üzletek ugyanúgy üzemelhettek tovább, mintha mi sem történt volna. És a pekingi reakció ereje pont abban rejlik, hogy célzottan cselekedtek.

Gao Fu, a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója múlt héten egy szakmai konferencián arról beszélt, a járvány nem május végén vagy június elején robbant be újra Kínában, hanem valószínűleg egy hónappal korábban. Szerinte voltak tünetmentes fertőzöttek a piacon, ezért azonosítottak később annyi beteget a helyszínhez köthetően.

Ennek tudatában döntöttek amellett, hogy elkezdenek elképesztő ütemben tesztelni. Egy hét alatt 2,3 millió embertől vettek mintát, június 20-án, tíz nappal az első új fertőzött megtalálása után pedig a kezdeti 40 ezerhez képest napi 500 ezer teszt elvégzésére elegendő kapacitásuk volt. Így pontosan mérhető volt, mekkora a városban az átfertőzöttség.

Két hét alatt teljes kontroll

A kínai kockázatvállalás két hét távlatában eredményesnek látszik. Június 11. óta alig több mint 250 azonosított fertőzöttet találtak, a lokális esetek száma szerdán mindössze 12 volt az előző napi 22-höz képest, és ebből csak hét köthető Pekinghez.

Wu Zunyou járványügyi vezető már múlt héten ki merte jelenti, hogy a járványt kontroll alá sikerült helyezni, és bár elismerte, hogy lesznek még új esetek az elkövetkező időszakban, ezek a betegek még korábban fertőződtek meg.

Az új diagnosztizált esetek nem egyenlőek az új fertőzöttekkel, a járvány megfékezése pedig nem azt jelenti, hogy holnap már egyetlen új esetet sem találunk majd

– közölte.

Szerinte amíg fennáll annak a veszélye, hogy külföldről behurcolható a vírus, a pekingihez hasonló járványgóc normális. Ezzel együtt Dél-Korea és Szingapúr után Peking példája adott most a világnak egy kijózanító pofont.

A koronavírus nem tűnt el, sőt bárhol és bármikor generálhat egy második hullámot. A kínai főváros ugyanakkor megnyugtató választ is adott arra, hogy ebben a helyzetben is lehet helyesen eljárni az élet teljes leállítása nélkül. Más kérdés, hogy a kommunista rezsim teljhatalmával csak kevés kormány bír a világon, így az azonnali intézkedéseket sem lesz olyan egyszerű máshol beiktatni, mint tették Kínában.

Kiemelt kép: Nicolas Asfouri /AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik