Nagyvilág

Trump a tüntetőknek: Gyűlölik a mi történelmünket!

Donald Trump, amerikai elnök az erőszakos tüntetőket bírálta kedden este az arizonai Phoenixben tartott kampányrendezvényén.

Miután keddre virradóra a fővárosban, Washingtonban a Fehér Ház előtti téren erőszakos tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének az emlékművét, Trump azt hangoztatta, hogy „egy békés politikai mozgalom nem így viselkedik”. Majd hozzáfűzte: „ez a totalitárius rendszerek és a diktátorok viselkedése, és azoké, akik nem szeretik az országunkat”.

Az elnök úgy fogalmazott: az erőszakos tüntetők „gyűlölik a mi történelmünket, gyűlölik a mi értékrendünket és gyűlölnek mindent, amit mi, amerikaiak becsülünk”. Leszögezte: „mi nem térdelünk le a baloldali zsarnokok előtt”.

Az elnök egy úgynevezett megatemplomban beszélt, ahol a többezres közönség elsősorban a fiatal korosztályokból került ki. A rendezvényt Diákok Trumpért címmel hirdették meg. Szerte az országból érkeztek fiatal konzervatívok, annak ellenére, hogy a város demokrata párti polgármestere, Kate Gallego a koronajárványra hivatkozva helytelenítette a nagygyűlés megtartását.

A templom előtt több száz tüntető gyülekezett, amikor azonban elkezdték elzárni az utakat, a rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök – amerikai sajtójelentések szerint – a látóképességet ideiglenesen korlátozó villanógránátokkal szétoszlatták a protestáló csoportokat.

A kampányrendezvény előtt Trump az arizonai-mexikói határvárosban, Yumában járt, ahol a határon épülő fal újabb szakaszát nézte meg, és egy fekete filctollal aláírt a falon egy kis táblát, amelyen megörökítették, hogy ezzel készen áll a határfal e 200 mérföldes szakasza. „A határunk soha nem volt ennél biztonságosabb” – jelentette ki az arizonai kormányzó, a republikánus Doug Ducey és a határvédelmi szervek vezetői társaságában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik