Nagyvilág

Trump leváltotta a főügyészt, aki az emberei ellen vizsgálódott

Donald Trump amerikai elnök felmentette posztjáról Geoffrey Berman Dél-New York-i ügyészt. Ezt William Barr amerikai igazságügyi miniszter  jelentette be szombaton. Barr közölte, ő kérte az elnököt a felmentésre, mert a főügyész nem volt hajlandó lemondani.

Berman és hivatala Trump több szövetségese ellen is eljárást indított. Barr levélben értesítette Bermant a döntésről, amelyben azt írja: meglepte, hogy az ügyész nem hajlandó lemondani, ami miatt „meglehetősen csalódott”. Az igazságügyi miniszter szerint Berman közbotrányt csinált a közszolgálatból. Eddigi helyettese, Audrey Strauss veszi át a feladatait, amíg végleges utódját kinevezik.

William Barr péntek este közleményben tudatta, hogy Berman távozik posztjáról, amire reagálva az ügyész bejelentette, hogy erről a miniszter közleményéből értesült, és esze ágában sincs lemondani.

Berman és irodája képviselte a vádat Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje ellen, akit el is ítéltek. Emellett Berman vizsgálódott abban az ügyben is, hogy Trump jelenlegi ügyvédje, Rudy Giuliani jogszerűen járt-e el, amikor adatokat gyűjtött Ukrajnában Trump politikai ellenfeleiről. Giuliani két korábbi üzlettársa ellen is eljárást indított.

Berman korábban Trump átadás-átvételt irányító csapatának tagja volt, miután a leendő elnök megnyerte a választást. 2018-ban került a Dél-New York-i körzeti ügyészség élére, azt követően, hogy Trump az elődjét is leváltotta. (MTI)

Fotó: Geoffrey Berman, New York déli körzetének ügyésze sajtótájékoztatót tart Jeffrey Epstein amerikai milliárdos letartóztatása ügyében New Yorkban 2019. július 8-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik