Nagyvilág

Három halálos áldozata van a readingi késelésnek

Hárman meghaltak, hárman súlyosan megsérültek a dél-angliai Reading városában szombat este elkövetett késeléses támadásban. A rendőrség vasárnap hajnalban közölte, hogy nem terrorcselekményként kezeli az incidenst, hanem gyilkossági nyomozást indított az ügyben.

Egy 25 éves, readingi illetőségű férfit őrizetbe vettek a támadás helyszínén, a Forbury Gardens nevű parkban, jelenleg mást nem keres a rendőrség az ügyben.

A BBC első beszámolói még arról szóltak, hogy a rendőrség a Londontól 65 kilométerre nyugatra fekvő városban történt késelés lehetséges indítékai közé sorolta a terrorizmust. Ian Hunter főfelügyelő ezt cáfolta, ugyanakkor hozzátette: a nyomozók továbbra is nyitott kérdésnek tartják, hogy mi lehetett a gyilkosság indítéka, és a vizsgálatot a délkelet-angliai terrorizmusellenes rendőri ügyosztály is segíti.

Hunter szerint voltak olyan jelentések, hogy az incidens kötődhet a Black Lives Matter (BLM) nevű csoport által nem sokkal a támadás előtt tartott rasszizmusellenes megmozduláshoz, de főfelügyelő szerint ejtették ezt a feltételezést.

A közleményben nem szerepel a gyanúsított kiléte, de a BBC által név nélkül idézett biztonsági források szerint az őrizetbe vett férfi feltehetőleg líbiai. A brit médiában idézett szemtanúk szerint a parkban szombat este sokan időztek, és a férfi egyik csoporttól a másikig futva támadt rá a pihenőkre. Ezután menekülni próbált, de a rendőrök elfogták.

A BBC helyszíni beszámolója szerint a gyilkosság után tucatnyi fegyveres, pajzsokkal felszerelt rendőr hatolt be egy readingi társasházba, ahonnan nem sokkal később hangos dörrenés hallatszott.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik