Nagyvilág koronavírus

Napi közel egymillió embert tesztelnének Pekingben a koronavírus ellen

A kínai fővárosban naponta közel egymillió embert tudnak szűrni az új típusú koronavírusra – közölte a város egészségügyi bizottságának szóvivője vasárnap Pekingben, ahol próbálják megfékezni a járvány újabb hullámát. A 20 milliós lakosú Peking kiterjesztette a tesztelést, amióta a városban egy hete egy nagybani élelmiszerpiaccal összefüggő új fertőző gócot fedeztek fel. A fertőzöttek száma meghaladja a február eleji első hullámban mértet. Pekingben vasárnap 22 új fertőzöttet találtak.

A tesztelést elsősorban azokon végezték el, akik a Hszinfadi piacon dolgoztak, vásároltak vagy a közelben élnek, de később a város több más negyedének a lakosaira is kiterjesztették, csakúgy mint az élelmiszerfutárokra és a csomagkihordókra. A járvány újabb hullámának kitörése óta a tesztelő kapacitások több mint a duplájára, napi 230 ezerre nőttek naponta. A szűrés 124 intézmény végzi – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Kao Hsziao-csün, a pekingi egészségügyi bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy a kapacitásokat napi közel egymillióra tudják növelni. Azt is elmondta, hogy Hupej és Liaoning tartomány mintegy 200 embert küldött Pekingbe a tesztet végző laboratóriumi személyzet megerősítésére, írja az MTI.

A 2019 végén Kínában felfedezett SARS-CoV-2 nevű vírus világszerte igazoltan több mint 8,81 millió embert fertőzött meg és több mint 460 ezer életet követelt.

Kiemelt kép: Pekingiek várnak a tömeges tesztelésre, Noel CELIS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik