Nagyvilág

Az amerikaiak és az oroszok a fegyverkorlátozásokról tárgyalnak

Bécsbe utazik hétfőn Marshall Billingslea, az amerikai elnök különmegbízottja, ahol kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyal a fegyverzetkorlátozás kérdéseiről – tudatta az amerikai külügyminisztérium Washingtonban, helyi idő szerint pénteken.

Az Egyesült Államok a megbeszélésekre Kínát is meghívta, mert úgy ítéli meg, hogy a három országnak közösen kellene jóhiszemű tárgyalásokat folytatnia a nukleáris fegyverkezés korlátozásáról. Kína mindeddig elutasította a csatlakozást a tárgyalásokhoz. Kína mintegy 300 atomtöltettel rendelkezhet – írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök már korábban világossá tette, hogy örömmel venné, ha Kína is csatlakozna az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz az Új START szerződést felváltani hivatott stratégiai fegyverzetkorlátozó szerződés kidolgozásában. A 2010-ben elfogadott Új START a jelenleg érvényben levő egyetlen olyan szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A megállapodás értelmében mindkét ország legfeljebb 1550 atomtöltettel rendelkezhet. Az Új START 2021 februárjában lejár.

Kiemelt kép: SERGEY NIKOLAEV/NURPHOTO/NURPHOTO VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik