Nagyvilág koronavírus

Szúrópróbaszerűen letesztelik az érkezőket a ciprusi reptereken

Szúrópróbaszerűen végeznek majd koronavírus-teszteket a ciprusi hatóságok a szigetre érkezőkön a repülőtereken, hogy elejét vegyék a vírus terjedésének - jelentette be a ciprusi kormány pénteken az MTI szerint.

Panajotisz Antonasz ciprusi kormányszóvivő-helyettes azt mondta, hogy a rendelkezést orvosszakértői javaslatra hozták meg.

Külföldi légi járatok június 9-étől érkezhetnek Ciprusra 19 országból, ám egy korábbi, június 20-án lejáró rendelkezés értelmében e 19 ország, köztük Magyarország állampolgárai is csak negatív koronavírus-teszttel léphettek be Ciprusra. Az új rendelkezés ezen igyekszik könnyíteni.

Cipruson a majdnem három hónapon át tartó országos karanténnak köszönhetően egy főre vetítve az egyik legalacsonyabb a fertőzési hányad az európai országok közül. Az ország igyekszik mihamarabbi újraindítani a turizmust, amely bevétele 13 százalékát adja.

Június 21-én az etnikailag megosztott Ciprus görög és török része között lévő, március közepén lezárt kilenc átkelőhelyből nyolcat megnyitnak. Ezentúl az állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők ismét igénybe vehetik az ellenőrzőpontokat, amennyiben rendelkeznek három napnál nem régebbi egészségügyi igazolással.

Mindazonáltal a ciprusi kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kizárólag Törökország által elismer szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaságból nem érkezett pontos adat a fertőzések arányáról.

Kiemelt kép: Iakovos Hatzistavrou / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik