Nagyvilág

Parlamenti bizottság vizsgálja ki a belga gyarmati múltat

A belga szövetségi parlament különbizottságot létesít az ország gyarmati múltjának vizsgálatára – vált ismertté csütörtökön Brüsszelben. Az MTI beszámolója szerint a kezdeményezést a parlament összes párja megszavazta, a jobboldali Flamand Érdek pártjának kivételével. Belgiumban ez lesz az első alkalom, amikor a politikai vezetők egy parlamenti bizottságon keresztül átfogó és mélyreható módon vizsgálják a belga gyarmati múltat.

Az indítványt a Flamand Liberálisok Pártjának képviselője, Patrick Dewael parlamenti elnök javasolta. A kezdeményezés elsősorban a Belga Kongóban történteket vizsgálná ki, ahol II. Lipót belga király rablógazdálkodása helyiek millióinak életét követelte a századforduló környékén.

Dewael a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a parlamenti bizottságot olyan „igazságfeltáró és békéltető testületnek” képzeli el, amelyhez hasonlóak Dél-Afrikában működtek az apartheid rezsim bukása után, és fontos szerepet töltöttek be az ország stabilizációjában.

A bizottság pontos feladatainak meghatározása még hátra van, de az egyik fő cél az lesz, hogy rávegyék Fülöp belga királyt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot elődje, II. Lipót tetteiért. A flamand liberálisok szerint a kongóiak megkövetésének az ország függetlensége kikiáltásának 60-ik évfordulóján kellene megtörténnie, amely június 30-ára esik.

Kiemelt kép: II. Lipót megrongált szobra Brüsszelben. Fotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik