Nagyvilág koronavírus

Visszahurcolták Új-Zélandra a koronavírust

Elfogadhatatlan hibának nevezte Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, hogy két külföldi anélkül tudta elhagyni a karantént, hogy nem tesztelték őket koronavírusra, majd később kiderült róluk, fertőzöttek, írja a Guardian.

Ez sosem történhetett volna meg és nem ismétlődhet meg

– mondta szerdai sajtótájékoztatóján a kormányfő, hozzátéve, hogy ezen túl a hadsereg felügyel a karanténszabályok betartatásáért a külföldi állampolgárok esetében.

Az egészségügyi szakértők 320 embert azonosítottak a két szóban forgó nő közeli kontaktusaiként, őket hamarosan le is tesztelik. Köztük vannak a két nővel egy gépen tartózkodó utasok, és azok is, akiket ugyanabban az aucklandi szállodában helyeztek karanténba, mint őket. Mellettük mintát vesznek még a hotel dolgozóitól és a repülőjárat személyzetétől is.

A két nő mostanra ismét karanténba került.

Ardern hozzátette, ez nem változtat azon a tényen, hogy Új-Zéland koronavírusmentes ország.

Mindig tudtuk, hogy a határainkon újabb esetek lehetnek

– közölte.

A kormánynak egyelőre fogalma nincs, hogy hagyhatta el a két nő a szállodát negatív teszt nélkül, miután június 7-én bezárták őket oda. Elvileg azért kaptak felmentést, mert egy hozzátartozójuk haldoklott a 650 kilométerrel arrébb található Wellington városában, és hozzá szerettek volna elutazni, de ettől még le kellett volna tesztelni őket.

Új-Zélandon az eset miatt mostantól senki nem kaphat mentességet a karanténintézkedés alól.

Kiemelt kép: Marty MELVILLE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik