Nagyvilág

Trump büntet: 9500 katonát kivon Németországból

Döntése még a republikánusok körében sem aratott osztatlan sikert.

Az amerikai elnök bejelentette, 34 500-ról 25 000-re csökkentik a Németországban állomásozó amerikai katonák számát, mert a kontingens rengeteg pénzbe kerül, Berlin pedig „vétkes módon” nem teljesíti NATO-kötelezettségét. Donald Trump azzal is megvádolta Németországot, hogy a kereskedelem területén sem igazságos az Egyesült Államokkal.

Más országok is hasznot húznak Amerikából, de Németország él vissza a leginkább Washington jóindulatával.

A csökkentett létszám addig maradna, míg Berlin nem teljesíti anyagi kötelezettségét az észak-atlanti szervezetben, ami minden ország esetében a GDP két százalékát jelenti, ami Trump szerint kevés.

Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a Külügyi Tanács nevű elemzőintézet videokonferenciáján úgy reagált, az amerikai katonák a távolabbi – afrikai, ázsiai – NATO-feladatok és nem Németország védelme miatt vannak náluk. A Merkel-kormány múlt héten megkapta a hivatalos értesítést az amerikai katonák számának csökkentéséről. Trump utasítása szerint azt még az elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtani.

A németországi a legnagyobb amerikai kontingens Európában. A katonákon kívül több ezer civil is segíti haderőt. Az MTI emlékeztet rá, Washington az elmúlt hónapokban jelezte, hogy a közeljövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Németországon kívül Afganisztánból, Irakból és a csendes-óceáni térségből is.

A németországi csapatkivonásnak már a terve is ellenállást váltott ki, amikor arról a  The Wall Street Journal című lap írt. 22 republikánus figyelmeztette  Trumpot, hogy a lépés Oroszország érdekeit szolgálná, sértené az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit. A Reuters hírügynökség szerint a döntés valószínűleg kiváltja majd sok NATO-tagország nemtetszését.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Joh Minchillo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik