Nagyvilág

Mégsem tiltják be a fojtófogást a francia rendőrségnél

A rendőri tiltakozások miatt egyelőre nem tiltják be Franciaországban az előállításokkor az úgynevezett fojtófogást, amely George Floyd halálát is okozhatta. A rendőrség továbbra is alkalmazhatja addig, amíg másfajta technikát nem határoznak meg a szakemberek – közölte kedden a francia országos rendőrkapitányság.

Az elmúlt hetek rendőri erőszak és rasszizmus elleni amerikai és franciaországi tiltakozásain kifogásolt módszer továbbra is használható mértékkel és óvatosan –

írta Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója a rendőrökhöz intézett feljegyzésében. A rendőri vezető ugyanakkor jelezte, hogy egy munkacsoportot állít fel szerdán, amely szeptember 1-ig kidolgozza a fojtófogást helyettesítő technikát.

Egy előállításkor fizikai ellenállást tanúsító személlyel szemben, aki rendőröket vagy egy harmadik személyt fenyeget, továbbra is alkalmazható a fojtófogás – jelezte a rendőrkapitány.

Christophe Castaner belügyminiszter június 8-án hirdetett zéró toleranciát a rendőri rasszizmus ellen, és a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, miután az azt megelőző hétvégén tízezrek tüntettek országszerte a rendőri brutalitás ellen. A bejelentést követően azonban a rendőri szakszervezetek is mozgósítást szerveztek, és bilincseket a földre hajítva tüntettek a párizsi Champs Elysées sugárúton, majd a belügyminisztérium előtt, esténként pedig a párizsi Diadalív körül szirénázó rendőrautókkal tiltakoztak az ellen, hogy a kormány nem támogatja eléggé a rendőri szerveket.

MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A fojtófogás alternatívájaként Laurent Nunez belügyi államtitkár múlt héten felvetette a Taser elektromos sokkolót, amelyet már jelenleg is használ a francia rendőrség.

A sokkoló nagyon hasznos fegyver a kontakt nélküli előállításhoz, és védi a rendőröket. Ha megbilincseléskor ellenáll egy személy, akkor kontakt nélkül lehet cselekvésképtelenné tenni

– hangsúlyozta az államtitkár. Az amerikai Tasert Franciaországban 2004 óta használják a rendfenntartó erők, s a belügyminisztérium 2008-ban engedélyezte a körzeti megbízottaknak is annak használatát. A rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN június eleji adatai szerint a Taser használata harminc százalékkal nőtt tavaly: 2350-ször, azaz naponta átlagosan hatszor használták.

Az elektromos sokkoló általánossá tétele az elállításokkor ugyanakkor több problémába is ütközne. Használatát jelenleg nem tanítják a rendőri iskolákban, csak külön engedéllyel és képzés után használhatja az arra kijelölt rendőr vagy csendőr. Mindennek következtében nincs elegendő elektromos sokkoló ahhoz, hogy minden rendőrt felszereljenek vele: jelenleg alig 15 ezer darabbal rendelkeznek a 240 ezer rendőrt és csendőrt foglalkoztató francia rendfenntartó erők.

Jóllehet a rendőri szakszervezetek nem tiltakoznak a Taser használata ellen az előállításokkor, amely 15 évvel ezelőtt még hatalmas vitát váltott ki a francia közéletben, de szerintük évek kellenének ahhoz, hogy minden rendőrt kiképezzenek a fegyver használatára. Baloldali politikusok pedig arra is figyelmeztettek, hogy a Taser az Egyesült Államokban több száz ember halálát okozta.

kiemelt kép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik