Nagyvilág

Koronavírus: több mint 200 milliárd eurós hiánnyal számol a német kormány

Újabb pótköltségvetésen dolgozik a német kormány a koronavírus-járvány miatt – írja az MTI.

A hétfőn ismertetett tervek szerint a hiány 200 milliárd euró (70 ezer milliárd forint) fölé, az eddigi rekordot nagyságrendekkel meghaladó szintre emelkedik idén.

A pénzügyminisztérium terve szerint az államháztartási deficit 218,5 milliárd euró lesz 2020-ban. A hiányt hitelfelvétellel fedezik. A hazai össztermék (GDP) arányában számolt államadósság a tavalyi 59,80 százalékról 77 százalékra szökhet fel.

A szövetségi költségvetés tavaly egyébként még 19,2 milliárd eurós többlettel zárt. A koronavírus-járvány előtt arra számítottak, hogy idén is sikerül megőrizni az államháztartási egyensúlyt. A járvány gazdasági hatásai miatt márciusban pótköltségvetést készítettek, amely 156 milliárd eurós hiányt irányzott elő. Az újabb pótköltségvetésben 62,5 milliárd euróval toldják meg ezt az összeget.

Az utóbbi évtizedekben 2010-ben volt a legnagyobb deficit a német államháztartásban, akkor a globális pénzügyi válság miatt 44 milliárd eurós hiány keletkezett. Az idén tervezett 218,5 milliárd euró csaknem ötszöröse ennek.

A deficit jelentős emelkedését “megengedhetjük magunknak, elég erősek vagyunk és egyszer már sikerült úrrá lenni ilyen helyzeten” – mondták német hírportálok beszámolói szerint pénzügyminisztériumi tisztségviselők, utalva arra, hogy a 2010-es mélypont után gyorsan javult a helyzet, és 2014-re egyensúlyba került az államháztartás.

Kiemelt kép: Mercedes-emblémát illeszt a helyére egy alkalmazott a Mercedes-Benz S-osztály modelljeinek szerelőcsarnokában a Daimler AG német járműgyártó sindelfingeni gyárában 2020. április 30-án, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/Ronald Wittek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik