Nagyvilág

Szlovák miniszterelnök: Én sosem kértem bocsánatot a magyaroktól Trianon miatt

Exkluzív interjút készített a válaszonline.hu  Igor Matovič szlovák miniszterelnökkel az kormányfő pénteki budapesti látogatása során. A miniszterelnök többnyire meglehetősen diplomatikusan nyilatkozott, de néhány érdekesebb megállapítást így is megengedett magának.

Én sosem kértem bocsánatot a magyaroktól Trianon miatt.

– mondta Matovič arra reagálva, hogy Orbán Viktor úgy nyilatkozott, őt nem érdekli a szlovák kollégája bocsánatkérése, hanem a jelenlegi tetteire figyel.

Matovič  úgy fogalmazottt, hogy „Trianonnal kapcsolatban amiatt kértem bocsánatot, hogy ha a szlovákiai magyarok bármilyen esetben nem érezték magukat egyenrangúnak vagy hátrányosan érintette őket az, hogy a magyar volt az anyanyelvük”.

„A magyarjaink az Orbán TV-t nézik, mert nincs alternatívájuk. Mutassuk meg nagyságunkat, és drámaian megnő a lojalitásuk, emellett Orbánnak már nem lesz lehetősége kimosni a magyarjaink agyát” – idézte fel a válaszonline a miniszterelnök szavait. Matovič azt mondta „kicsit ellenségesnek tartotta, hogy Szlovákia területén Budapest magyar állampolgárságot osztott”. Szerinte az „állampolgárség osztás megakadályozása” miatt nem tudta Ján Slota kijátszani a „magyar-kártyát”, és így „sikerült kirekeszteni a szlovák politikából azt az idiótát”.

Matovič viszont ezzel szemben megígérte, hogy a kettős állampolgárságot tiltó 2010-es Fico-féle ellentörvény nem marad a jelenlegi formájában, ez a kormányprogramjában is szerepelt: engedélyezik a kettős állampolgárságot, amennyiben az illetőnek „valós kötődése van ahhoz az országhoz, amelyben él”.

Sem a Beneš-dekrétumokkal, sem az MKP-memorandum többi pontjával kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni

– ismételte el kétszer is Matovič, kikerülve a  választ, de azt leszögezte, hogy „a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lesz egy európai ország jogrendjének sem alapja és része”.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik