Nagyvilág koronavírus

A kijárási korlátozásokról neveztek el egy újfajta sajtot

A kijárási korlátozásokról neveztek el egy “véletlenül” megalkotott új sajtfajtát Franciaországban: egy sajtkészítő házaspár a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején hozta létre az új típusú lágysajtot, hogy megmentsék az el nem adott termékeket.

Hogy ne kelljen kidobni a munster típusú sajtot, a Saulxures-sur-Moselotte-ben élő Laura és Lionel Vaxelaire a terméket kóstolás nélkül a pincéjükben hagyták. Ennek eredményeként egy ehető penésszel bevont munster sajt született, melynek a Le Confiné (bezárt) nevet adták – közölte honlapján a France Bleu francia rádiócsatorna csütörtökön.

Franciaországban a kijárási korlátozásokra a confinement szót használták. A csaknem két hónapot át tartó időszakban a sajtok eladása 80 százalékkal esett vissza – mondta el Lionel Vaxelaire. A Le Confinére nem vonatkozhat a munster megnevezés, az eredetmegjelölési szabályok szerint ugyanis a tradicionálisan Kelet-Franciaországban készülő, rendkívül erős, karakteres illatú munster sajtot érlelése során kétnaponta kell átmosni.

(MTI)

Kiemelt kép: Pierre Cabannes / Mood4Food / foodcollection via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik