Nagyvilág

34 év után kiderült, ki ölte meg Olof Palmét

Stig Enström gyilkolta meg Olof Palme volt svéd miniszterelnököt 1986-ban, közölte szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Krister Petersson svéd főügyész.

A gyanúsított 2000-ben meghalt, ezért értelemszerűen kihallgatni sem lehet, és a nyomozást lezárták, jelentette be.

Stig Engström szemtanúként adta ki magát a rendőröknek. Állítása szerint ő ért az elsők között a helyszínre a Skandia biztosítási vállalattól, de később átértékelték a szerepét az ügyben, és mostanra vált ő a fő gyanúsítottá. Engström nagy kritikusa volt Palme szélsőbaloldali politikájának.

Bár a gyilkosságot követően többször is kihallgatták, nem találták beszámíthatónak, mert megváltoztatta a vallomásait, de akkoriban még nem gyanakodtak rá.

Fotó: Stina STJERNKVIST / TT NEWS AGENCY / AFP

A tájékoztatón közölték, ez volt a világ egyik legátfogóbb nyomozása, ami a John F. Kennedy-gyilkosságéhoz hasonlítható.

2017-ben elkezdték digitalizálni a dokumentumokat, ami sokat segített az ügyön, mert már nem papír alapon kellett vizsgálniuk az esetet.

22 430 dokumentum áll a rendelkezésükre, ezzel 250 méternyi szekrényt lehetnek megtölteni, összesen 90 ezren vettek részt a nyomozásban, a papírokon több mint 40 ezer embert említenek és 10 ezer embert hallgattak ki, közülük sokakat többször is. A gyilkosságért 130-an is vállalták a felelősséget.

A gyilkos lőszereket Svédországban, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is megvizsgálták, de szétroncsolódtak, ezért nagyon kevés nyomot találtak rajtuk. Azt sem lehetett megállapítani, hogy ugyanazon fegyverből származnak-e.

A sajtótájékoztatón emlékeztettek, 1989-ben Christer Petersson hírhedt bűnözőt ítélték el a gyilkosságért, majd később felmentették. Ennek oka, hogy bár Lisbeth Palme, a miniszterelnök felesége csupán annyit látott, hogy a férfi elszaladt a helyszínről, azt nem, hogy lőtt is volna. Petersson 2004-ben veszítette életét.

Olof Palmét 1986. február 28-án lőtték agyon a nyílt utcán, amikor feleségével sétált hazafele a moziból.

Fotó: JACOB FORSELL / SCANPIX SWEDEN / AFP

Palme 1969 és 1976, majd 1982 és 1986 között volt Svédország miniszterelnöke. Jó szónok volt, élesen bírálta az amerikaiak háborúját Vietnamban és támogatta a kubai és nicaraguai kommunista kormányokat, melyek ellentétben álltak a dél-afrikai apartheid rezsimmel.

Svédországban őt tekintik az egyenjogúság megteremtőjének, a nukleáris fegyverek nagy ellenzője is volt.

Halálát követően rengeteget kritizálták a svéd rendőrséget, amiért nem megfelelően kezelték az ügyet. A bűnügyi helyszínt helytelenül kordonozták körbe, amiatt több lehetséges bizonyíték is megsemmisülhetett.

A merénylettel kapcsolatban rengeteg konspirációs elmélet látott napvilágot. Feltételezett elkövetőként a CIA-t, a kurd szeparatistákat és a dél-afrikai biztonsági erőket is emlegették.

A gyilkosság sokkolta az egész nemzetet. Svédország addig biztonságosnak számított, a politikusok kivétel nélkül testőrök nélkül mozogtak a hétköznapokban.

Lisbeth Palme, a néhai miniszterelnök özvegye 2018-ban hunyt el.

Kiemelt kép: Bertil ERICSON / TT News Agency / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik