Nagyvilág

A magyarokat zavarja a legkevésbé a korrupció az EU-ban

Közzétette az Európai Bizottság a korrupcióról készített legfrissebb, 2019 decemberében végzett tematikus Eurobarométer felmérés eredményeit – vette észre az Eurológus. A korrupciót az európai polgárok több mint kétharmada (69%) elfogadhatatlannak tartja.

A magyarok esetében ez az érték mindössze 38 százalék, ami a legalacsonyabb arány az összes tagállam között.

Pedig míg a magyar megkérdezettek 87 százaléka szerint széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció a hazájában, addig ugyanezen érték európai átlaga csak 71 százalék.

Uniós szinten a válaszadók kétharmada (66%), Magyarországon pedig a 80%-a nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását. Ugyanakkor mind uniós szinten, mind Magyarország esetében kisebbségben vannak azok, akik úgy érzik, hogy a korrupció kihat mindennapi életükre (EU: 26%, HU: 32%).

Úgy az EU-ban, mint Magyarországon az emberek a megvesztegetést, hatalommal való visszaélést személyes nyereség érdekében a politikai pártok, a politikusok és az állami támogatásokat odaítélő köztisztviselők esetében tartják a legvalószínűbbnek. Az is egyértelmű, hogy magyarok számára az EU-s átlagnál lényegesen nagyobb arányban elfogadható, hogy pénzt vagy ajándékot adjanak, vagy szívességet tegyenek a közigazgatás, közszolgálat szereplőinek.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik