Nagyvilág koronavírus

Spanyolországban kötelező lesz az utcai maszkviselés a szükségállapot után is

A spanyol kormány fenntartaná a kötelező utcai maszkviselést, amíg a koronavírus-fertőzéssel szemben nem lesz hatékony kezelés – közölte az egészségügyi miniszter kedden, ismertetve a kabinet ülésén elfogadott jogszabály-tervezetet, amellyel a járványügyi korlátozások feloldását követően szavatolnák a biztonságot.

„Ebben az új szakaszban alapvető a megelőzés és az egyéni felelősség” – fogalmazott Salvador Illa az MTI tudósításában.

Amennyiben a javaslatot a törvényhozás is jóváhagyja, hatéves kor felett továbbra is szájmaszkot kell hordani minden olyan nyilvános helyen, ahol nem lehet betartani az előírt minimum másfél méternyi távolságot másoktól.

A maszkviselés ellenőrzése a helyi hatóságok feladata lesz, és megszegése akár 100 eurós (hozzávetőleg 34 500 forint) bírságot vonhat maga után.

A távolsági közlekedésben legalább egy hónapig meg kell őrizni az utaslistát, a munkahelyeken biztosítani kell a kézfertőtlenítést és a védőfelszerelést, amennyiben az előírt távolság betartása a dolgozók között nem megoldható.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy nap során 84 új fertőzöttet szűrtek ki az országban, az igazolt esetek száma ezzel 241 ezer 966-ra emelkedett. A járvány miatt március 15-én életbe lépett szükségállapot június 21-én jár le, a határokat július elsején nyitják meg a külföldi turisták előtt.

Kiemelt kép: A koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati intézkedések elleni autós tüntetés résztvevői Barcelonában 2020. május 23-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik