Nagyvilág

Ma lesz George Floyd temetése

A texasi Houstonban kedden délelőtt búcsúztatják el, majd helyezik örök nyugalomra a rendőri erőszak áldozataként Minneapolisban meghalt afroamerikai George Floydot.

Floyd Észak-Karolinában született, Houstonban nőtt fel, és csak 2014-ben költözött az északi Minnesota államban lévő Minneapolisba, hogy munkát találjon.

Búcsúztatása helyi idő szerint kedden délelőtt 11 órakor kezdődik. Többen is beszédet mondanak, a fő búcsúbeszédet – csakúgy, mint a minneapolisi emlékünnepségen – Al Sharpton afroamerikai polgárjogi aktivista fogja elmondani.

Floyd koporsóját hétfőn délután ravatalozták fel a The Fountain of Praise templomban, és több ezren lerótták kegyeletüket előtte. Tiszteletének kifejezésére megjelent a balesete miatt kerekesszékbe kényszerült Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója is. A templom előtt várakozó újságíróknak a kormányzó elmondta, hogy a rendőrségi reformról szóló törvényhozási vitákba szeretné bevonni Floyd családtagjait is.

George Floyd meg fogja változtatni az Egyesült Államok történelmét, nem halt meg hiába. Élete élő öröksége lesz Amerikának és Texasnak

– jelentette ki Abbott. Szeretne magánúton is találkozni Floyd családtagjaival, hogy átadhassa nekik azt a texasi lobogót, amelyet halottjuk tiszteletére húztak fel az állam törvényhozásának épülete előtt – tette hozzá. A kormányzó arany- és bíborcsíkos nyakkendőt viselt Floyd tiszteletére, mert ezek voltak a férfi középiskolájának színei.

Az Egyesült Államokban több nagyvárosban – így például az észak-karolinai Fayetteville-ben, Floyd szülővárosában, vagy a kaliforniai Los Angelesben – kedden békés gyászmenetet tartanak Floyd emlékére. Los Angeles belvárosában hétfőn este csendes megemlékezést is tartottak.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje hétfőn találkozott a Floyd család tagjaival.

A 46 éves George Floydot május 25-én négy rendőr igazoltatta, az úttestre szorították, megbilincselték, s az egyik rendőr, Derek Chauvin a nyakára térdelt. Csaknem kilenc percig térdelt rajta, miközben a férfi levegőért könyörgött, és az édesanyját szólongatta. A halottkém jelentése szerint már az ötödik percben belehalt a kínzásba.

Erőszakos halála hatására Amerika-szerte tüntetéssorozat robbant ki a rendőri erőszak és az afroamerikaiak hátrányos megkülönböztetése miatt. Több városban már napirenden van a rendőrség költségvetésének csökkentése vagy – mint éppen Minneapolisban – a rendőrség feloszlatása. Joe Biden hétfőn közölte: ellenzi a rendőri költségvetés csökkentését. A demokrata párti törvényhozók átfogó rendőri reformról szóló törvénytervezetet készítettek.

„Megtörténik olyan, hogy sétálok az utcán, és idősebb férfiak elém köpnek”
Stábunk a George Floyd emlékére tartott budapesti eseményen járt, ahol a résztvevőket kérdezte megjelenésük okairól és a magyarországi rasszizmusról. 

Kiemelt kép: Godofredo A. VASQUEZ / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik