Nagyvilág

Svédország bejelentést tesz az Olof Palme-gyilkosságról

Szerdán Stockholmban tájékoztatnak az Olof Palme volt svéd miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás legfrissebb fejleményeiről, írja a Guardian.

Palmét 1986 februárjában közelről lőtték agyon a svéd fővárosban, amikor feleségével hazafelé tartottak a moziból. Az elkövető eltűnt a helyszínről, és azóta sem sikerült kézre keríteni.

Az üggyel kapcsolatban rengeteg a spekuláció, de a két legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a támadó vagy a szociáldemokrata politikus elveivel nem értett egyet, vagy a dél-afrikai apartheid rezsim megrendelésére végezte ki a miniszterelnököt.

Márciusban a dél-afrikai hírszerzés vezetői Pretoriában találkoztak a svéd nyomozókkal, és átadtak nekik több dossziét is a gyilkossággal kapcsolatban. Egyelőre nem tisztázott, hogy a dokumentumokban új bizonyítékok vannak-e, de szerdán ez is kiderül.

Palme nyíltan támogatta az Afrikai Nemzeti Kongresszus erőfeszítéseit az olajcsempész bűnszervezetek felszámolására, melynek aktív részese volt az akkori dél-afrikai rezsim. Éppen ezért merült fel, hogy megrendelték a miniszterelnök meggyilkolását.

Kiemelt kép: JAN DELDEN / SCANPIX SWEDEN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik