Nagyvilág

Washingtoni tüntetés a rendőri brutalitás ellen

Ezrek vonultak utcára.

Ezrek tüntettek Washingtonban a rendőri brutalitás ellen. A George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant tüntetéshullám  egyik legnagyobb tüntetésére számítottak. Becslések szerint több tízezer ember érkezett a fővárosba, amelynek számos pontján tartanak rendezvényeket.

Az egyik tiltakozó csoport a Lincoln emlékmű előtt gyülekezett, ahol Martin Luther King tartotta híres beszédét 1963-ban, de menetet terveztek a kongresszus épületétől, és rendezvényeket tartottak a Fehér Ház előtt is. Az elnöki rezidencia előtt a tömeg a Black lives matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom jelszavát, George Floyd és más, a rendőri erőszaknak áldozatul esett afroamerikaiak nevét skandálta. Több aktivista a rendőrségi források megvonását követelte, azzal, hogy az így felszabadult pénzt a szükséget szenvedő közösségek támogatására kellene fordítani.

George Floyd május 25-én halt meg, mert egy fehér rendőr csaknem 9 percig térdelt a nyakán. A gyilkosságba torkolló intézkedésnél négy rendőr volt jelen, másnap mindannyiukat elbocsátották, később vádat emeltek ellenük. A Floyd nyakán térdelő rendőrről videofelvétel is készült, amelyen többször hallható, hogy a fekete férfi azt nyögi, hogy nem kap levegőt. Mint kiderült, az utolsó három percben Floyd már nem mozdult, és pulzusa sem volt.

A gyilkosság miatt helyenként zavargásokba és fosztogatásba torkolló tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államok több városában. Számos bírálat érte a rendőrség fellépését a békés tiltakozókkal és újságírókkal szemben is.

Kiemelt kép: A Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevû mozgalom támogatói az afroamerikai George Floyd halála miatt tartott tiltakozó megmozduláson a washingtoni Lincoln-emlékmûnél június 6-án. MTI/AP/Alex Brandon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik