Nagyvilág koronavírus

Még Spanyolországban is csak a lakosság 5,2 százaléka esett át a koronavíruson

A spanyol lakosság 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal – ismertette az átfertőzöttséget vizsgáló országos, reprezentatív kutatás második szakaszának eredményét Marina Pollán, a nemzeti járványügyi központ (CNE) igazgatója csütörtökön Madridban.

A felmérés szerint több mint 2,4 millióan kaphatták el a vírust a mintegy 47 millió lakosú dél-európai országban, ami az első körhöz hasonlóan azt igazolja, hogy nem alakult ki közösségi immunitás a fertőzéssel szemben.

Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak egyes térségenként: a madridi autonóm közösségben az emberek 11,4 százaléka kaphatta el a vírust, míg Murciában és Asztúriában 1,6 százalékuk fertőződhetett meg.

A 70 év felettiek körében az átfertőzöttség 6,7 százalékos volt. A fertőzöttek egyharmadánál nem okozott tüneteket a koronavírus – részletezte az eredményeket a járványügyi szakember.

Az egészségügyi minisztérium, a spanyol statisztikai hivatal (INE) és a III. Károly egészségügyi kutatóintézet május elején indított vizsgálatának második, utolsó előtti szakaszában több mint 63 ezren, a felkértek 76 százaléka vett részt és adott vérmintát az ellenanyag-vizsgálatokhoz.

Az egészségügyi minisztérium nyilvántartása szerint Spanyolországban eddig 240 660 esetben igazoltak koronavírus-fertőzést, az elmúlt egy napban 195-tel nőtt ez a szám.

A SARS-CoV-2 nevű vírus 27 133 ember halálát okozta, 56-an az elmúlt egy héten hunytak el. Reyes Maroto, a turizmusért felelős spanyol miniszter újságíróknak úgy nyilatkozott: a kormány arra készül, hogy a szükségállapot lejárta után, június 22-től megnyitja szárazföldi határait Franciaország és Portugália felé, de még dolgozik azokon a kétoldalú megállapodásokon, amelyek meghatározzák ennek feltételeit, például a beutazók számára kötelező kéthetes karantén eltörlését.

Elmondta azt is, hogy a tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre. A kezdeményezés célja, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a biztonsági előírások működéséről, mire július elsején teljesen megnyitják a határokat a külföldi turizmus előtt.

A miniszter bejelentését meglepőnek nevezte Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter, mivel arról nem született megállapodás a két ország között.

A szaktárca ezt követően a nyilatkozat pontosítására kényszerült, és közleményben hangsúlyozta: a biztonságos nemzetközi nyitásra július elsejétől kerül sor, továbbá a spanyol kormány folyamatos kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és az uniós tagállamokkal, hogy összehangolja az Európán belüli korlátozások eltörlését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik