Nagyvilág koronavírus

Jordánia is lazít a hétvégén

Jordániában feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások többségét – jelentette be csütörtökön az ország kormányfője.

Omar Razzaz sajtótájékoztatón elmondta: szombattól több területen visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, ugyanakkor jó néhány korlátozó intézkedés továbbra is érvényben marad.

A kormányzat tájékoztatása szerint szombattól az eddigi este 7 óra helyett minden nap éjfélkor lép életbe az éjszakai kijárási tilalom. Emellett újra kinyithatnak a szállodák és a kávézók, újraindítják a belföldi repülőjáratokat, ismét rendeznek sporteseményeket, igaz, zárt kapuk mögött. A korlátozások enyhítését azzal indokolták, hogy az elmúlt hét napban napi tíz alá csökkent az új megbetegedések száma.

Ugyanakkor továbbra is zárva maradnak az iskolák, az egyetemek, a mozik, a parkok, továbbra sem szabad csoportos rendezvényeket, például esküvőt tartani, és egyelőre a nemzetközi légi járatok sem indulnak újra.

A Petra állami hírügynökség jelentése szerint ugyancsak szombattól ismét kinyitnak a mecsetek és a templomok Jordániában. Március közepe óta a királyság összes imahelye zárva tart a koronavírus elleni óvintézkedések részeként.

A hívőknek ugyanakkor kötelező lesz a szájmaszk viselése, a kézfertőtlenítés és tilos csoportosulniuk az istentiszteletek előtt és után – mondta el Rifat Bader, az ammáni katolikus sajtóközpont vezetője.

Jordániát, ahol március közepén szigorú intézkedéseket vezettek be, kevésbé sújtotta a járvány, mint a vele szomszédos országokat: a 10 millió lakosú országban kevesebb mint 800 COVID-19-megbetegedést és kilenc halálesetet regisztráltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik