Nagyvilág koronavírus

Hollandiában újranyitottak az éttermek és a múzeumok

A közösségi távolságtartás szabályainak szigorú betartása mellett hétfő déltől újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók Hollandiában a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások újabb lazításának köszönhetően – írja az MTI.

Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező, egy vendéglátó helyiségben legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre az előírt másfél méteres távolság betartásával, továbbá a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket esetleges egészségügyi kockázat fennállásáról. A kültéri teraszokra azonban ezek a szabályok nem vonatkoznak.

Hétfőtől újra látogathatók a holland múzeumok is, visszakerültek a helyükre a világhírű remekművek, köztük Rembrandt Éjjeli őrjárat, valamint Van Gogh Napraforgók és Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festménye. A hála jeléül a Van Gogh Múzeum látogatói egy-egy valódi napraforgót is kaptak az érkezéskor.

Az új koronavírus okozta világjárvány megfékezésére hozott intézkedések miatt több mint két hónapon át maradtak rejtve a kincsek a közönség elől. A leghíresebb holland múzeum, az amszterdami Rijksmuseum slágerkiállítását, a Caravaggio-Bernini. Baroque in Rome címűt szeptemberig meghosszabbították. A világ múzeumaira nagy csapást mért a járvány miatti válság, az UNESCO szerint nyolcból egy talán nem is tud többé kinyitni.

A holland közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint az országban az utóbbi 24 órában hatan vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt, az áldozatok száma közelít a hatezerhez. Kórházi ápolásra további hat embert vettek fel, intenzív osztályon 159 embert kezelnek. Ez körülbelül a tizede a járvány csúcspontján intenzív ápolásra szorultak számának. Az újonnan azonosított fertőzések száma 288.

A sajtójelentések szerint ez a szám a napokban erősen emelkedni fog, mivel az országban széles körben kiterjesztették a tesztelést. A hétvégén Hugo de Jonge egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatban kérte fel az állampolgárokat, hogy forduljanak orvoshoz kivizsgálásra akár a legenyhébb panaszok esetén is.

A szomszédos Belgiumban a kórházi felvételek száma nem emelkedett 50 fölé immár a tizedik egymást követő napon. A helyi sajtó arról adott hírt, hogy, a kórházakban folyamatosan csökken a vírusfertőzéssel kezeltek száma. A közegészségügyi szolgálat szerint vasárnapról hétfőre 19-en haltak bele a Covid-19-be, ez a szakértők szerint az évi normális elhalálozási átlagnak megfelelő érték. A fertőzést 24 óra leforgása alatt 136 ember kapta meg. A belga kormány szerdán jelenti be a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások enyhítésének következő szakaszát.

Luxemburgban 4020 fertőződtek meg a járvány kitörése óta és 110-en haltak bele a Covid-19-be. A hétvégén sem új fertőzésről, sem halálesetről nem tájékoztatott a helyi sajtó.

Kiemelt kép: MARCEL VAN HOORN/ANP/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik