Nagyvilág koronavírus

Nem kapott új erőre a járvány a franciáknál a karantén feloldása óta

Pedig 109 gócpontot találtak.

Franciaországban a nyolc hétig tartott általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta 109 új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, de egyikből sem terjedt tovább a járvány – jelezte péntek este a francia egészségügyi minisztérium. Az idősotthonokon és a szűk családi átfertőződéseken kívül feltárt 109 gócpont közül 104 az anyaországban, négy pedig a tengerentúli területeken található, s egyötödüknél a feltárást követően meg is szűnt a gócpont, miután két héten belül nem jelentkezett új eset. A gócpontok 64 százalékában több mint öt fertőzött található. A járvány kezdete óta 149 071 fertőzöttet regisztráltak.

A május 18-ával kezdődő héten 216 891 tesztet végeztek el a tervezett 700 ezer helyett, de ennek az az oka, hogy nincs több tünetet produkáló ember. A tesztelteknek pedig alig 1,9 százaléka, 4119 ember bizonyult fertőzöttnek. A koronavírus terjedésének járványügyi mutatói több mint hét hete csökkenőben vannak vagy pedig alacsony szinten stagnálnak az országban. Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, a Covid-19 fertőzés miatt több mint 28 714-en vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent.

Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta, keddtől megkezdődhet a lazítások második fázisa a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények fokozatos megnyitásával. Az Odoxa közvélemény-kutatóintézet reprezentatív felmérése szerint a franciák többsége támogatja a kormány intézkedéseit, amely két hónap után fordulatot jelent: a közvélemény ugyanis mostanig szkeptikus volt az egészségügyi válságkezelést illetően, elsősorban a kezdeti maszk- és a teszthiány miatt.

Kiemelt kép: Martin Noda / Hans Lucas / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik