Nagyvilág koronavírus

Koronavírus, hőhullám és sáskajárás pusztít Indiában 

Az 50 fokos hőség közepette súlyos a vízhiány, tízmilliók nem jutnak ivóvízhez.

A koronavírus-járvány, a rekkenő hőség és az elmúlt évtizedek legsúlyosabb sáskajárása sújtja egyszerre Indiát. A hármas csapás közepette a hatóságok próbálnak egyensúlyozni a válságok megfékezéséhez szükséges lépések között.

Felszólítják az embereket, hogy védekezzenek a tikkasztó hőség ellen, de közben az újból megnyitott közparkokban és piacokon tartsák be a társas érintkezéshez előírt távolságot. A hatóságok a gazdasági válság miatt néhány helyen a két hónapja tartó karantén feloldására készülnek, miközben napi rekordokat dönt az új fertőzöttek száma – írja az MTI.

MTI/AP/Rafik Makbúl

 

 

Újdelhiben kedden több mint 47 fokos hőség volt, de az ország legnagyobb állama, Rádzsasztán sivatagos területein 50 fokot is mértek, minden idők legmelegebb áprilisa után. Az országban súlyos a vízhiány, tízmilliók nem jutnak ivóvízhez. Gondot okoz, hogy az Aphan ciklon, amely múlt héten söpört végig a Bengáli-öblön, hatalmas mennyiségű nedvességet szívott el, ami száraz, forró légáramlatok kialakulásához vezetett, így hőhullám sújtott le India középső és északi részére.

Ezzel egy időben sivatagisáska-rajok lepték el India belsejét, nagy csapást mérve a térségre, ahol egyébként is komoly károkat okoz a karantén okozta gazdasági válság. A kétségbeesett földművesek edényekkel csörömpölve, fütyülve, köveket hajigálva próbálják elkergetni a sáskákat, tüzet raknak, hogy kifüstöljék őket. Az indiai sáskafigyelő szervezet egyik vezetője azt mondta, próbálják megfékezni a sáskajárást, mielőtt elkezdődik a párzási időszak a monszun idején. Ha kudarcot vallanak, elpusztíthatják India nyári termését.

Közben az egészségügyi hatóságok csütörtökön közölték, egy nap leforgása alatt 6500-zal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez újabb rekordmértékű növekedés. A fertőzöttek száma 158 332-ra emelkedett. Eddig 4531-en haltak meg. Narendra Modi kormánya a hét végén újabb irányelveket határoz meg a vírus elleni küzdelemben, feltehetően meghosszabbítja a karantént a leginkább sújtott térségekben, míg máshol a gazdasági tevékenység fellendítését célozza meg.

Indiában 25 százalékra ugrott a munkanélküliség. A gazdaság hirtelen leállása a március 25-én bevezetett vesztegzár nyomán súlyosan érintette a munkavállalókat és a vendégmunkásokat, akik gyalogszerrel menekültek a városokból vidéki otthonaikba. Közben a hőhullám jelentette veszély vegyül a járvány okozta kockázatokkal, a vírus terjedése felgyorsult és kiterjedt azóta, hogy a kormány a hónap elején elkezdett lazítani a karanténon, amely az egyik legszigorúbb a világon.

Kiemelt kép: Sáskahad Jaipur városában. India több államában is megjelentek a sáskák. MTI/EPA/Vishal Bhatnagar

Ajánlott videó

Olvasói sztorik