Nagyvilág

Kizárták pártjából a volt malajziai miniszterelnököt

Azonnali hatállyal kizárták a Bersatu (UIPM) malajziai kormánypártból Mahathir Mohamad korábbi miniszterelnököt csütörtökön.

Az UIPM azzal indokolta a lépést, hogy a 94 éves politikus múlt héten négy képviselőtársával a parlamenti ellenzék soraiba ült, és nem támogatta a március elején beiktatott utódját, Muhyiddin Yassint a kormányfői tisztségben.

A világ legidősebb miniszterelnökeként Mahathir februárban jelentette be váratlanul lemondását. II. Abdullah maláj király erre a maláj nacionalista Muhyiddin Yassint jelölte ki miniszterelnöknek, aki a parlamenti többség támogatását is élvezte. Röviddel ezt követően Mahathir úgy döntött, mégis inkább miniszterelnök maradna és egykori szövetségesét árulónak nevezve bizalmatlansági indítvánnyal próbálta megbuktatni, amivel kudarcot vallott.

A megszakítással majdnem 25 éven hatalmon volt Mahathirral négy másik képviselőnek is távoznia kellett az UIPM-ből. Köztük van Mahathir fia, Mukhriz is, aki májusban kényszerült lemondani az észak-malajziai Kedah állam vezetői tisztségéről.

Kiemelt kép: Mohd RASFAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik