Nagyvilág

Von der Leyen: 750 milliárd euróra van szüksége az EU gazdasági helyreállításához

Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és a társadalmi károk utáni helyreállításhoz – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament egynapos, rendkívüli plenáris ülésén szerdán.

Von der Leyen az unió 2021 utáni hétéves pénzügyi keretről (MFF), valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor elmondta: új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.

Elmondta, hogy ezzel az összeggel az unió hétéves pénzügyi kerete 2021-2027-ben 1850 milliárd euróra emelkedne, a 750 milliárd eurót az EU a pénzügyi piacokról szerezné be, hosszú 2028 és 2058 közé eső lejáratra.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács videókonferenciája után Brüsszelben 2020. április 23-án. A tagállamok vezetői a járvány előidézte gazdasági leállást követő újraindítás lehetőségeiről tárgyaltak. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik