Nagyvilág

Kiszabadultak a kalózok által túszul ejtett orosz tengerészek

Kiszabadult a három orosz tengerész, akit kalózok még áprilisban ejtettek túszul Benin partjainál – közölte kedden Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharovának a Nigériában működő orosz nagykövetségre hivatkozó közleménye szerint a három tengerészt szombaton engedték el, és azóta egy chartergéppel Lagosból Frankfurtba szállították őket. Az orosz diplomáciai tárca köszönetét nyilvánította mindazoknak, akik szerepet játszottak kiszabadításukban.

A kalózok április 19-én kerítették hatalmukba a portugál zászló alatt hajózó, német tulajdonban lévő Tommi Ritscher konténerszállító teherhajót Nyugat-Afrika partjainál, Benin Cotonou kikötőjének közelében. A hajó bolgár kapitánya mellett foglyul ejtették a legénység hét tagját.

Az AFP hírügynökség hétfői jelentése szerint öt másik – bolgár, ukrán és Fülöp-szigeteki állampolgárságú – tengerész is kiszabadult szombaton a kalózok fogságából. Egy honfitársának elengedéséről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn tett bejelentést.

A nigériai haditengerészet még a támadás napján kiszabadította a legénység másik tizenegy tagját, akik egy biztonságos helyen barikádozták el magukat a fedélzeten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik