Nagyvilág

Teljes határnyitás Románia felé

Reggel 6 órakor az összes határátkelő megnyílt.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján szerda este tette közzé, hogy magyar idő szerint csütörtökön reggel 6 órától valamennyi – a magyar–román viszonylatban a veszélyhelyzetet megelőzően működtetett – a határforgalmi megállapodásban szereplő határátkelőhely megnyílik.

A Nyugat-Európából, illetve Nyugat-Európába tartó átutazás  továbbra is biztosított mindkét irányban. Csanádpalotánál a teherautóknak és buszoknak, Nagylaknál a személyautóknak, Ártándnál valamennyi járműnek. 

Az autókkal, buszokkal szállított román állampolgárok, akik a budapesti repülőtérről utaznak tovább, vagy onnan térnek haza, a beutazásnál mentesülnek a hatósági házi karantén alól. A sofőrök Magyarországon csak az elengedhetetlenül szükséges alkalommal, a kijelölt benzinkutakon, pihenőhelyen állhatnak meg. A repülőtérre utasokat szállító sofőröknek 24 órán belül a belépés helye szerinti határátkelőn, a buszokkal utazóknak az utazáshoz szükséges legrövidebb időn belül a kijelölt útvonalon kell elhagyniik Magyarország területét.

A tranzitutasok akkor léphetnek be az országba, ha alávetik magukat az egészségügyi vizsgálatnak, a koronavírus-fertőzés gyanúja nem állapítható meg, a Schengeni kódexben előírt beutazási, továbbutazási feltételekkel rendelkeznek. A busz, kisbusz vezetőjének menetlevéllel kell igazolnia, hogy a repülőtérre szállít utasokat, akiknek hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy van érvényes repülőjegyük, a célországba történő belépésük biztosított.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik